Naardermeer – Zondag 23 juni 2024

De WVMN heeft een uitje georganiseerd naar het Naardermeer.

Op het programma stond een rondvaart op een fluisterboot onder begeleiding van één van de vrijwilligers van Natuurmonumenten.
Om 10.00 uur moesten we verzamelen in Naarden bij Gasterij Stadszicht, waar de boot zou vertrekken.
Helaas, een eerste kink in de kabel. Onze reservering stond niet op 10.00 uur ‘s morgens, maar om 14.00 uur ‘s middags! Lichte paniek bij de organisatie.
In overleg met het personeel van Natuurmonumenten werd besloten om de voor ons gereserveerde gids zijn bed uit te bellen in de hoop dat deze gids onze rondvaart toch in de ochtend zou kunnen begeleiden.
Gelukkig was dat geen probleem en is de betreffende gids zo snel mogelijk naar Gasterij Stadszicht gekomen, zodat wij alsnog op een redelijk tijdstip aan onze rondvaart konden beginnen.
Het bleek een schot in de roos. De betreffende gids, Martin van Berkel, was een topper.
Op vriendelijke en duiddelijke wijze kregen wij van Martin allerlei interessante informatie over het ontstaan van het Naardermeer en de daar vertoevende bewoners, waterplanten en begroeiing.

Uiteindelijk waren er 25 leden van de WVMN aanwezig om aan deze rondvaart deel te nemen.
De fluisterboot heeft 27 zitplaatsen, dus hadden we een boot voor onszelf.
Ook het weer werkte fantastisch mee.
Zon, weinig wind en rond de 25 graden, we zullen het wel verdiend hebben.!
Aan het begin van de rondvaart had onze gids Martin in het wild “watermunt” geplukt om daar onderweg thee van te zetten.

Het voor publiek gesloten gebied rond het Naardermeer straalt een weldadige rust en schoonheid uit. Met name in zo’n elektrische fluisterboot is het een rustgevende ervaring.
Tel daar bij op de uitgebreide informatie die wij kregen van Martin en je dag kan niet meer stuk.
In de vogelkijkhut bij de aalscholvers ging Martin helemaal los. Vol enthousiasme vertelde hij allerlei details over deze vogel. De aalschover was duidelijk één van zijn favorieten.
Eén aalscholver, die door Martin “Harry” werd genoemd was zo vriendelijk een tijdlang vlakbij de vogelhut voor ons te poseren, de camera’s bleven klikken. Na het bezoek aan de vogelhut gingen we “voor anker” en kwam de WVMN met de beloofde “koek en zopie”. We werden getrakteerd op een heerlijke Muffin gevuld met chocolade en vruchten. Deze waren bereid door de schoondochter van Eef Goes werd mij verteld. De Muffins waren heerlijk, waarvoor onze dank……!!!!
Daarbij werden we getrakteerd op een vruchtensap en op de “watermuntthee” van Martin. Voor mijzelf wil ik zeggen: die thee was verukkelijk, dank Martin.
Vervolgens terug naar ons vertrekpunt waar 10 personen een heerlijke lunch gingen gebruiken.
Tweede kink in de kabel: Maja ging haar auto van de laadpaal loskoppelen en liet haar sleutel in de achterbak liggen. De kofferbak ging dicht en Maja kon niet meer in haar auto komen. Uiteindelijk de ANWB gebeld. Die kwam en kreeg uiteindelijk de auto weer open. De tweede kink in de kabel opgelost en Maja opgelucht.
Het was een heerlijke dag onder begeleiding van een geweldige gids. De organisatie dank daarvoor en Martin van Berkel ook heel veel dank.

P.S. Martin van Berkel blijkt ook nog een verdienstelijk amateurfotograaf te zijn. Kijk eens op “martinvanberkel.nl”, zeer de moeite waard.

Aart van der Woude