WVMN ging weer eens wad doen

Je kunt overal ter wereld wandelen. Trek de bergen in, loop een Camino of het Jabikspaad, schuifel langs de Muur van Hadrianus of loop 4 dagen rond één van de oudste steden van Nederland. Dat alles haalt het niet bij de WVMN- ‘Geheimtip’. Deze keer was dat toch wel de rondwandeling op Engelsmanplaat- en rif in de op de Unesco werelderfgoed lijst opgenomen Waddenzee.

In het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog ligt dit unieke natuurgebied. Op deze dynamische zandplaat in de Waddenzee broeden tientallen strandvogels en rusten honderden zeehonden. Engelsmanplaat is doorgaans onbewoond. Alleen in het vogelbroedseizoen houden hier twee vogelwachters een oogje in het zeil om de rust van de broedvogels te waarborgen.

Je kunt er alleen per boot komen en trek daar maar gerust anderhalf uur voor uit. Geen straf als het mooi weer is, zoals toen wij gingen, en met een prachtig uitzicht op tientallen zeehonden en waddenvogels.

Zo’n 25 wvmn-ers en aanverwanten verzamelden zich op de kade van Lauwersoog, scheepten in en lieten zich na de prachtige boottocht vanaf de voorplecht tot aan het kruis in het water zakken om plaat en rif te bereiken. De boot bleef achter en zou ons keurig na ongeveer 3 uur weer aan boord laten.

In vergelijking met een wadlooptocht van het vaste land naar een eiland was deze trip een makkie. Zeker voor goed getrainde en fitte Panbossporters. De wadloop gidsen hadden voldoende parate kennis voor het grijpen om op al onze vragen te antwoorden. Goeie kans dat het bij elke trip dezelfde zijn, maar dat terzijde. We werden bijgepraat over schelpjes, scheermessen, de vogelwachten, de niet te missen bakens en de geslachtsdelen van een kwal. Niemand had dat willen missen.

En het weer? Stevige wind, af en toe een paar regenvlagen en verder echt Hollands met dienovereenkomstige luchten. Dit uitje hoort in het standaardpakket van de wvmn-activiteiten. En als het door Jeanet wordt georganiseerd, hoef je je verder nergens druk om te maken. Perfect. Inclusief een stroopwafel kanjer per persoon. Dat is ook traditie.